3 Haziran 2013 Pazartesi

Tarihi Pierre Loti Kahvesi / EYÜP


 MEKANIMIZ : TARİHİ PIERRE LOTI KAHVESİ



İstanbul'un Eyüp ilçesi sınırlarında; isterseniz yürüyerek, isterseniz de teleferikle ulaşabileceğiniz muhteşem Haliç manzarasını seyrederek; çayınızı kahvenizi yudumlayabileceğiniz ve huzura dalacağınız bi mekandır Pierre Loti (!)



hatta bi adım daha giderek; bazen tiryakilik etkisi bile yaratabilir diyebilirim sizlere.


evime yakın olması sebebiyle şanslıyım sanırım bu konuda ;)



- PEKİ, BU TARİHİ KAHVE İSMİNİ NEREDEN ALMIŞ?

1876 yılında İstanbul’a gelerek buraya yerleşen ve sık sık bu tepedeki bir kıraathaneye gelmesiyle tanınan Fransız roman yazarı ve doğubilimci Pierre Loti’den almıştır.

Asıl adı Julien Viaud olan Pierre Loti , 1850-1923 yılları arasında yaşamış ünlü Fransız yazar ve oryantalist. Deniz subayı olan Loti, Türkiye'ye ilk kez 1876 yılında gelmiş ve bir yıl kalmış. Eyüp sırtlarındaki tarihi kahveyi de o yıllarda keşfetmiş. Haliç'in büyüsü mü bilinmez ama, Pierre Loti'yi oraya çeken bir diğer unsur da Aziyade ismindeki evli bir Osmanlı hanımıymış.

 
 
 




 
Fransa'da evli olduğu söylenen Pierre Loti ile Aziyade arasında büyük bir aşk olduğu yıllarca efsane gibi dilden dile aktarılmış. Pierre Loti aynı isimli romanında Aziyade'ye olan aşkını gizlememiş. İşte o gün bugündür kahvenin adı Pierre Loti olarak anılmış. Kahvenin bulunduğu tepeye de Loti'nin anısına
Pierre Loti Tepesi adı verilmiş.


 


 
 Pierre Loti


İç mekanlar tesislerin içinde bulunduğu tarihi atmosfere uygun objelerle dekore edilmiş. Restoran ve kafenin tavanları kalemkarlar ve nakkaşlar tarafından özenle süslenmiş.















Bu tarihi kahvenin hemen bitişiğindeki eski merdivenlerden çıkınca sağ tarafta, istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1997 yılında Pierre Loti Tepesi'ndeki yapıları istimlak ederek bölgeyi turizme kazandırmak amacıyla başlattığı projenin ürünleri karşımıza çıkıyor; Osmanlı-Türk mimarisine uygun yapılan ahşap konaklar.


Mevcut yapıları muhafaza edilen turistik kompleksin yapımı 2000 yılında tamamlandı. Otel olarak hizmet veren altı konağa, Pierre Loti'ye yakın semtlerin isimleri verilmiş; Ayvansaray, Sütlüce, Eyüp, Balat, Hasköy ve Fener Konakları.


Turquhause Butik Otel olarak turizme açılan konaklar 68 odalı ve130 yatak kapasitesine sahip. Tarihi konaklarda bir gece konaklamanın bedeli 60-100 dolar arasında değişiyor.

 



Pierre Loti Turistik Tesisleri'ne gelenler Haliç'in muhteşem siluetini izlemenin yanı sıra Miniatürk'ü yukarıdan görme şansına da sahipler.
 




bir sonraki rotaya kadar kendinize bakın ;)
---Rotamiss World-->





 
 (!) Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahibine aittir.
İzin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.