25 Haziran 2013 Salı

EFES HARABELERİNİ GEZİYORUZ ;-) - (İZMİR)

 
 
Roma İmparatoru Augustus zamanında en görkemli günlerini yaşayan Efes, Helenistik ve Roma çağının mermer ile yapılı anıtları ile donatılmıştır. Efes, Roma Döneminin en önemli Liman kenti idi. Ancak M.S. IV. Yüzyılda Küçük Menderes ve Marnas çayından gelen Alüvyonlar ile dolması nedeniyle Denizden uzaklaştı. Limanların kullanılamaması ticaretin gerilemesine neden oldu.
 



 
 


Bizans döneminde Selçuk Ayasuluk tepesine taşınan Efes Antik Kenti,1330 Yılında Türklerin hakimiyetine geçti. III Bin Yıllık tarihe sahip Efes Antik Kentinde ki Hadrianus Tapınağının girişinde bulunan Frizde Kuruluş Efsanesi aşağıda ki sözlerle ifade edilmiştir :
 
“Atina kralı Kodros’un cesur oğlu Androklos, Ege’nin karşı yakasını keşfetmek ister. Önce, Delfi kentindeki Apollon Tapınağı’nın kahinlerine danışır. Kahinler ona, balık ve domuzun işaret ettiği yerde bir kent kuracağını söyler. Androklos bu sözlerin anlamını düşünürken Ege’nin lacivert sularına yelken açar. Kaystros (Küçük Menderes) Nehri’nin ağzındaki körfeze geldiklerinde karaya çıkmaya karar verirler. Ateş yakarak tuttukları balıkları pişirirlerken çalıların arasından çıkan bir yabandomuzu, balığı kaparak kaçar. İşte kehanet gerçekleşmiştir. Burada bir kent kurmaya karar verirler.”




Kuruluşu milattan önce ikinci yüzyıla kadar dayanan ve içerisinde bulunan Artemis Tapınağı ile dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Efes Antik Kenti, aradan geçen binlerce yıl ve yıkılan onca yapısına rağmen kültür turistlerinin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
 


 
Lydia Kralı Kroisos tarafından Bereket Tanrıçası Artemis için yapıldığı düşünülen ve yapımı 120 yıl süren Efes Antik Kenti, Helenistik Çağ’ın başkenti olmakla birlikte limanlara olan yakınlığı ve konumu itibariyle dönemin en önemli politika ve ticaret merkezlerinden biri halini almıştır.
 
 
Efes tarihi öneminin yanı sıra Hristiyan dini için de özel anlam taşımaktadır. St. John’un İncil’i burada yazdığı ve Meryem Ana’nın da Efes Antik Kenti sınırları içerisinde yaşamını yitirdiği kabul edilmektedir. Bu nedenle ziyaretçi sayısının büyük bir çoğunluğunu Hristiyanlar oluşturmaktadır.
 
 
İçerisinde 58 antik yapı barındıran Efes’in bir çok binası günümüze kadar ulaşmamış olsa da bir çok kez yer değiştiğinden dolayı kalıntıları 8 km2’lik bir alana yayılmıştır.
 
 
EFES ANTİK KENTİ 4 ANA BÖLGEYE AYRILMIŞTIR :
 
                                                      1. Ayasuluk Tepesi,
                                                      2. Artemision,
                                                      3. Efes
                                                      4. Selçuk
 
Dünyanın her yerinden yılda ortalama 1,5 milyon turisti ağırlamaktadır.
 
 
1996 yılında bugünkü İzmir’in Selçuk ilçesinin 3 km uzağında keşfedilen Efes Antik Kenti başka bir deyişle Efes Harabeleri Arkeolog Adil Evren başkanlığında yapılan araştırmalar sonucu keşfedilmiştir.
 

 
Efes Harabeleri içerisinde bir çok tarihi yapıt yer almaktadır. Helenistik ve Roma çağları olarak geçen Mö 1. Ve 2. Yüzyıllar da kentler mermerler ile yapılmış anıtlar ile süslenirdi. Efes önemli bir ticari liman kenti ve  Asya Eyaletinin Başkenti olması nedeni ile döneme ait bir çok eserleri bünyesinde barındırmıştır.





 
 
Efes Harabeleri içerisinde, Meryemana Evi , Artemis Tapınağı, Vedius Gymnasium, Celsus Kütüphanesi, Antik Tiyatro,  Belediye Sarayı, Stadyum, Akropol, Yamaç Evler, Aşk Evi, Skolastika Hamamı, Trajan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı, Domitian Tapınağı, Serapis Tapınağı, St. Jean Bazilikası, Skolastika Hamamları ve bir çok anıt yer almaktadır.
Efes Harabeleri, ziyaretçilere açıktır ve Efes Antik Tiyatrosunda
yapılan restorasyonların ardından burada bir çok önemli konserler dahi düzenlenmektedir.

 

 
 
 
 
Yaz döneminde (Nisan-Ekim) 08:30 – 19:00 ve kış döneminde (Kasım-Mart) 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Efes’e kapıda ödeyebileceğiniz 25 TL’ye alternatif olarak yine kapıda temin edebileceğiniz Müzekart ve Müzekart+ ile giriş yaparak, insanlık tarihi kadar eski olan bu yerleşim bölgesinin keyfini çıkarabilirsiniz.




TIPKI BENİM GİBİ ;)




SEVGİLER;

----ROTAMISSWORLD--->

 

 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.