29 Haziran 2013 Cumartesi

Adını Sen Koy (!)

 
 
"gün gelir, fazla fedakarlıktan garez doğar" diye düşünürsünüz, aslında hiç de öyle değildir! atalarımız ne demişler : "iyilik yap, at denize..balık bilmezse, halik bilir"..
,,,

günümüz şartları bunu gerektiriyor, zamansız bi hediye alıyorsunuz diyelim karşınızdakine uzattığınızda bana mı aldın diyor, şaşırıyor..veya çocuklara bişi dağıtmak istiyorsunuz, gidiyorsunuz çikolata alıyorsunuz..dağıtıcaksı...nız ama çocuk gözlerinizin içine bakıyor masum masum..sonra annesinin ona dediğini hatırlıyor, "yabancılardan sakın bişi alma"..sonra duruyorsunuz anlatmaya çalışıyorsunuz, ben yabancı değilim yan komşunuzum..çalıştığım için görmüyorsunuz beni diyorsunuz.."tamam o zaman diyor, gülümsüyor:) çikolatayı kaptığı gibi koşarak uzaklaşıyor" biz artık samimiyete inanmıyoruz, kim gerçek kim değil unutur olduk!
,,,

şaşırtmaya devam, at denize..kim olduğunuzun ne önemi var ki! nihayetinde insan olduğumuz gerçeğini ne değiştirebilir ki! bazen küçük şeyler, büyük SON'lar doğurur..
 
 
SİZ ŞAŞIRIRSINIZ..
 
 
 
---rotamissworld-->

25 Haziran 2013 Salı

EFES HARABELERİNİ GEZİYORUZ ;-) - (İZMİR)

 
 
Roma İmparatoru Augustus zamanında en görkemli günlerini yaşayan Efes, Helenistik ve Roma çağının mermer ile yapılı anıtları ile donatılmıştır. Efes, Roma Döneminin en önemli Liman kenti idi. Ancak M.S. IV. Yüzyılda Küçük Menderes ve Marnas çayından gelen Alüvyonlar ile dolması nedeniyle Denizden uzaklaştı. Limanların kullanılamaması ticaretin gerilemesine neden oldu.
 



 
 


Bizans döneminde Selçuk Ayasuluk tepesine taşınan Efes Antik Kenti,1330 Yılında Türklerin hakimiyetine geçti. III Bin Yıllık tarihe sahip Efes Antik Kentinde ki Hadrianus Tapınağının girişinde bulunan Frizde Kuruluş Efsanesi aşağıda ki sözlerle ifade edilmiştir :
 
“Atina kralı Kodros’un cesur oğlu Androklos, Ege’nin karşı yakasını keşfetmek ister. Önce, Delfi kentindeki Apollon Tapınağı’nın kahinlerine danışır. Kahinler ona, balık ve domuzun işaret ettiği yerde bir kent kuracağını söyler. Androklos bu sözlerin anlamını düşünürken Ege’nin lacivert sularına yelken açar. Kaystros (Küçük Menderes) Nehri’nin ağzındaki körfeze geldiklerinde karaya çıkmaya karar verirler. Ateş yakarak tuttukları balıkları pişirirlerken çalıların arasından çıkan bir yabandomuzu, balığı kaparak kaçar. İşte kehanet gerçekleşmiştir. Burada bir kent kurmaya karar verirler.”




Kuruluşu milattan önce ikinci yüzyıla kadar dayanan ve içerisinde bulunan Artemis Tapınağı ile dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Efes Antik Kenti, aradan geçen binlerce yıl ve yıkılan onca yapısına rağmen kültür turistlerinin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
 


 
Lydia Kralı Kroisos tarafından Bereket Tanrıçası Artemis için yapıldığı düşünülen ve yapımı 120 yıl süren Efes Antik Kenti, Helenistik Çağ’ın başkenti olmakla birlikte limanlara olan yakınlığı ve konumu itibariyle dönemin en önemli politika ve ticaret merkezlerinden biri halini almıştır.
 
 
Efes tarihi öneminin yanı sıra Hristiyan dini için de özel anlam taşımaktadır. St. John’un İncil’i burada yazdığı ve Meryem Ana’nın da Efes Antik Kenti sınırları içerisinde yaşamını yitirdiği kabul edilmektedir. Bu nedenle ziyaretçi sayısının büyük bir çoğunluğunu Hristiyanlar oluşturmaktadır.
 
 
İçerisinde 58 antik yapı barındıran Efes’in bir çok binası günümüze kadar ulaşmamış olsa da bir çok kez yer değiştiğinden dolayı kalıntıları 8 km2’lik bir alana yayılmıştır.
 
 
EFES ANTİK KENTİ 4 ANA BÖLGEYE AYRILMIŞTIR :
 
                                                      1. Ayasuluk Tepesi,
                                                      2. Artemision,
                                                      3. Efes
                                                      4. Selçuk
 
Dünyanın her yerinden yılda ortalama 1,5 milyon turisti ağırlamaktadır.
 
 
1996 yılında bugünkü İzmir’in Selçuk ilçesinin 3 km uzağında keşfedilen Efes Antik Kenti başka bir deyişle Efes Harabeleri Arkeolog Adil Evren başkanlığında yapılan araştırmalar sonucu keşfedilmiştir.
 

 
Efes Harabeleri içerisinde bir çok tarihi yapıt yer almaktadır. Helenistik ve Roma çağları olarak geçen Mö 1. Ve 2. Yüzyıllar da kentler mermerler ile yapılmış anıtlar ile süslenirdi. Efes önemli bir ticari liman kenti ve  Asya Eyaletinin Başkenti olması nedeni ile döneme ait bir çok eserleri bünyesinde barındırmıştır.





 
 
Efes Harabeleri içerisinde, Meryemana Evi , Artemis Tapınağı, Vedius Gymnasium, Celsus Kütüphanesi, Antik Tiyatro,  Belediye Sarayı, Stadyum, Akropol, Yamaç Evler, Aşk Evi, Skolastika Hamamı, Trajan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı, Domitian Tapınağı, Serapis Tapınağı, St. Jean Bazilikası, Skolastika Hamamları ve bir çok anıt yer almaktadır.
Efes Harabeleri, ziyaretçilere açıktır ve Efes Antik Tiyatrosunda
yapılan restorasyonların ardından burada bir çok önemli konserler dahi düzenlenmektedir.

 

 
 
 
 
Yaz döneminde (Nisan-Ekim) 08:30 – 19:00 ve kış döneminde (Kasım-Mart) 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Efes’e kapıda ödeyebileceğiniz 25 TL’ye alternatif olarak yine kapıda temin edebileceğiniz Müzekart ve Müzekart+ ile giriş yaparak, insanlık tarihi kadar eski olan bu yerleşim bölgesinin keyfini çıkarabilirsiniz.




TIPKI BENİM GİBİ ;)




SEVGİLER;

----ROTAMISSWORLD--->

 

 
 


22 Haziran 2013 Cumartesi

AN-1!

güzel bir cumartesi kahvaltısını fransızca müzikler eşliğinde yapmanın keyfi de bambaşkaymış !

hava güzel!
keyfim güzel!
ben güzelim!
kafam güzel!

yasmin levy daha güzel!
buika sen de güzelsin!
herkes güzel!
dünya güzel!


seni seviyorum hayat ;)




hafta sonunuz güzel olsun..
sevgiler,




rotamissworld-->

7 Haziran 2013 Cuma

Türkiye'nin Çarşıları Fotoğraf Yarışması (!)

 
 
"Türkiye'nin Çarşıları" temalı ulusal fotoğraf yarışması başladı.
Büyük ödül 5 bin lira !

 
 
 
 
 
İFSAK ile birlikte gerçekleştirdiği  “Türkiye’nin Çarşıları” temalı ulusal fotoğraf yarışması başladı.
 
Herkesin katılabileceği yarışma Türkiye’nin tüm illerindeki herhangi bir çarşının fotoğraflarına açık olacak. 'Türkiye’nin Çarşıları' temalı ulusal fotoğraf yarışmasında :
 
1’inci seçilen yarışmacı 5 bin,
2’nci seçilen yarışmacı 4 bin,
3’üncü seçilen yarışmacı ise 3 bin lira
 
değerindeki ödülün sahibi olacak. 

 Yarışmada aynı zamanda 3 adet bin liralık mansiyon ödülü verilecek ve sergilenecek 30 fotoğrafın sahiplerine 200 lira armağan edilecek.
 
 
 
 
 
 
 
 
sevgilerimizle;
     rotamissworld-->

3 Haziran 2013 Pazartesi

Tarihi Pierre Loti Kahvesi / EYÜP


 MEKANIMIZ : TARİHİ PIERRE LOTI KAHVESİ



İstanbul'un Eyüp ilçesi sınırlarında; isterseniz yürüyerek, isterseniz de teleferikle ulaşabileceğiniz muhteşem Haliç manzarasını seyrederek; çayınızı kahvenizi yudumlayabileceğiniz ve huzura dalacağınız bi mekandır Pierre Loti (!)



hatta bi adım daha giderek; bazen tiryakilik etkisi bile yaratabilir diyebilirim sizlere.


evime yakın olması sebebiyle şanslıyım sanırım bu konuda ;)



- PEKİ, BU TARİHİ KAHVE İSMİNİ NEREDEN ALMIŞ?

1876 yılında İstanbul’a gelerek buraya yerleşen ve sık sık bu tepedeki bir kıraathaneye gelmesiyle tanınan Fransız roman yazarı ve doğubilimci Pierre Loti’den almıştır.

Asıl adı Julien Viaud olan Pierre Loti , 1850-1923 yılları arasında yaşamış ünlü Fransız yazar ve oryantalist. Deniz subayı olan Loti, Türkiye'ye ilk kez 1876 yılında gelmiş ve bir yıl kalmış. Eyüp sırtlarındaki tarihi kahveyi de o yıllarda keşfetmiş. Haliç'in büyüsü mü bilinmez ama, Pierre Loti'yi oraya çeken bir diğer unsur da Aziyade ismindeki evli bir Osmanlı hanımıymış.

 
 
 




 
Fransa'da evli olduğu söylenen Pierre Loti ile Aziyade arasında büyük bir aşk olduğu yıllarca efsane gibi dilden dile aktarılmış. Pierre Loti aynı isimli romanında Aziyade'ye olan aşkını gizlememiş. İşte o gün bugündür kahvenin adı Pierre Loti olarak anılmış. Kahvenin bulunduğu tepeye de Loti'nin anısına
Pierre Loti Tepesi adı verilmiş.


 


 
 Pierre Loti


İç mekanlar tesislerin içinde bulunduğu tarihi atmosfere uygun objelerle dekore edilmiş. Restoran ve kafenin tavanları kalemkarlar ve nakkaşlar tarafından özenle süslenmiş.















Bu tarihi kahvenin hemen bitişiğindeki eski merdivenlerden çıkınca sağ tarafta, istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1997 yılında Pierre Loti Tepesi'ndeki yapıları istimlak ederek bölgeyi turizme kazandırmak amacıyla başlattığı projenin ürünleri karşımıza çıkıyor; Osmanlı-Türk mimarisine uygun yapılan ahşap konaklar.


Mevcut yapıları muhafaza edilen turistik kompleksin yapımı 2000 yılında tamamlandı. Otel olarak hizmet veren altı konağa, Pierre Loti'ye yakın semtlerin isimleri verilmiş; Ayvansaray, Sütlüce, Eyüp, Balat, Hasköy ve Fener Konakları.


Turquhause Butik Otel olarak turizme açılan konaklar 68 odalı ve130 yatak kapasitesine sahip. Tarihi konaklarda bir gece konaklamanın bedeli 60-100 dolar arasında değişiyor.

 



Pierre Loti Turistik Tesisleri'ne gelenler Haliç'in muhteşem siluetini izlemenin yanı sıra Miniatürk'ü yukarıdan görme şansına da sahipler.
 




bir sonraki rotaya kadar kendinize bakın ;)
---Rotamiss World-->





 
 (!) Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahibine aittir.
İzin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.